Kako doći do nas

Ukoliko dolazite prvi put kod nas ili na otok Hvar, molimo Vas da pozorno pročitate i isprintate ovaj tekst, te ga imajte ga pri ruci pr vašem dolasku...!!

Najveći broj turista u Ivan Dolac dolazi vlastitim automobilima. Postoje dvije trajektne linije koje povezuju Hvar s kopnom: Split - Stari Grad i Drvenik - Sućuraj. Vozni red trajekata možete pronaći na www.jadrolinija.hr ili na direktni telefon +385 21 338333.

PREPORUČUJEMO zbog kraćeg i udobnijeg putovanja trajektnu liniju SPLIT-STARI GRAD Stignete li trajektom u Stari-grad, čeka vas još samo 21 kilometar do Ivan Dolca. Nakon izlaska s trajekta skrenite ulijevo prema mjestu Jelsa. Do Jelse je 12 km, no nemojte ulaziti u grad nego skrenite udesno na drugom velikom raskršću i sljedite oznake Pitve-Zavala- Ivan Dolac ima još 9 km. Put vas vodi mjestimično uskom i krivudavom otočkom cestom kroz vinograde i maslinike i kroz pitoreskno novoobnovljeno selo Pitve do unikatnog tunela koji povezuje sjevernu i južnu stranu Hvara.

Luka u Sućurju ima bližu vezu s Drvenikom na kopnu, ali je i udaljenija od Ivan Dolca jer se nalazi na drugoj strani otoka. Ipak ovaj put štedi vrijeme turistima koji dolaze iz smjera Dubrovnika. Stignete li trajektom u Sućuraj, nastavite voziti po prilično lošoj cesti prema Jelsi do koje ima 53 km. Ne skrećite u grad Jelsu nego, nakon što ga prođete, skrenite lijevo prema Ivan Dolcu (9 km), pa do tunela. Obratite pozornost na pravila vožnje kroz tunel. Iako se nekome prolazak kroz tunel iskopan u živoj stijeni može može činiti kao prolazak kroz pakao - na kraju ga zapravo čeka raj.

Kako nas naći u Ivan Dolcu !?

Kad stignete do table natpisom Ivan Dolac, nastavite voziti 300 m do samog naselja, kod telefonske govornice skrećete nizbrdo u lijevo, nastavite voziti 100 m i kod marketa “Dalmacija” (sa Vaše lijeve strane) skrećete odmah udesno, nastavite voziti prema moru, nakon 80 metara skrećete te nakon 30 m nalazite naše parkiralište. Potražite nas s donje strane parkinga. Ili nakon skretanja kod marketa nastavite voziti do same obale mora 100 m, skrenite desno kod velike plaže , 30 m je naš Bistro-Restourant “SPILA” gdje će mo vas dočekati te pomoći vam pri parkiranju i smještaju.

Korisne informacije za vozače:

Dolazite li u Hrvatsku vlastitim automobilom, za ulazak u zemlju i vožnju potrebno je imati važeću vozačku dozvolu, odgovarajući dokument o registraciji vozila, te zelenu kartu osiguranja. Cestarina se naplaćuje na svim autocestama, nekim polu-autocestama i nekim mostovima. Sve informacije o cestarinama i mostarinama možete naći na: www.hak.hr Po hrvatskim se prometnicama vozi desnom stranom. Obavezna je upotreba sigurnosnog pojasa. Zabranjeno je koristiti mobitel tijekom vožnje. Maksimalno dopuštena količina alkohola u krvi iznosi 0,0 ‰.

Svjetla moraju biti obavezno upaljena i po danu. Ograničenje brzine:naseljena mjesta: 50 km/h izvan naseljenih područja: 80 km/h ceste isključivo za motorna vozila: 100 km/h autoceste i polu-autoceste: 130 km/h Benzinske postaje su otvorene od 7.00 do 20.00 sati. Ljeti su uglavnom otvorene i do 22.00 sata. Određen broj benzinskih crpki radi od 0.00 do 24.00 sata. Informacije o mreži autocesta i stanju na njima dobit ćete na: www.hac.hr Svu tehničku pomoć i sve dodatne informacije o događanjima na hrvatskim cestama od 0-24 sata pruža vam Hrvatski autoklub (HAK): tel. (01) 4640 800 i (01) 4554 433 ili www.hak.hr

DODATNE INFORMACIJE ZA DOLAZAK: Postoje dvije trajektne luke za prihvat automobila na otoku Hvaru, to su Stari Grad i Sućuraj. Luka u Starom Gradu ima odličnu vezu sa Splitom, a vožnja autom od luke Stari Grad do Ivan Dolca je svega 20-ak minuta. Luka u Sućurju ima bližu vezu s Drvenikom na kopnu, ali je i udaljenija od Ivan Dolca jer se nalazi na drugoj strani otoka. Ipak ovaj put štedi vrijeme turistima koji dolaze iz smjera Dubrovnika. Benzinska pumpna postaja za automobile je u Jelsi koja je udaljena 15 min. vožnje autom od Ivan Dolca. Informacije o rasporedu vožnje trajekata možete naći na stranicama Jadrolinije. Ostale informacije možete na stranicama Hrvatske autoceste AUTOBUSOM Najbliži autobusni kolodvor je u Splitu (www.ak-split.hr) te se nalazi uz trajektu luku. Split je odlično autobusno povezan sa svim autobusnim pravcima u Europi. VLAKOM Svi su veći gradovi u Hrvatskoj povezani željeznicom. Hrvatska ima izravne veze sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Italijom, Austrijom, Švicarskom, Njemačkom, Srbijom i Crnom Gorom, te posredne veze s gotovo svim europskim zemljama. Najbliža je željeznička postaja gradu Hvaru u Splitu (www.hznet.hr). Ta je postaja odmah uz autobusni kolodvor i trajektnu luku. • •

Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Hvar u Hrvatskoj. Najlakši put do Hvara ovisi o tome čime putujete i smjeru dolaska. Ako putujete autom, autobusom ili vlakom, svakako trebate doći u Split ili Drvenik u srednjoj Dalmaciji, odakle možete nastaviti trajektom. Trajekti plove iz Splita za Stari Grad (prevozi automobile), za Jelsu (katamaran), i za grad Hvar (katamaran). Iz mjesta Drvenik (južno od Makarske trajekt koji prevozi auta plovi za Sućuraj na otoku Hvaru. Trajektne linije Split - Stari Grad (Hvar) i Drvenik - Sućuraj (Hvar) plove svakodnevno, kao i katamarani (hidrogliseri) na liniji Split - Jelsa i Split - Hvar. Postoje i sezonske internacionalne linije iz Italije; Ancona - Hvar i Pescara - Hvar, kao i dužobalna linija od Rijeke do Dubrovnika koja staje u Hvaru. Više informacija o redu plovidbe i trajektima pogledajte u sekciji " Trajekti za Hvar"

Ako putujete avionom, najbliži internacionalni aerodromi su Splitski, Dubrovački i Brački aerodromi, odakle možete autobusom, taksijem, ili rent a carom nastaviti put do trajektnog pristaništa u Splitu ili Drveniku. Bez obzira kako došli, nesumnjivo ćete iskusiti putovanje morem do otoka. Kad vidite otok Hvar i počnete uživati u njegovim ljepotama. znat ćete da se putovanje isplatilo. • Aerodromi u Splitu i Dubrovniku su najbliži otoku Hvaru. Dubrovnik je od Drvenika (trajekt Drvenik Sućuraj) udaljen oko 100km. Busevi od Dubrovnika do Drvenika ili Splita voze vrlo često (u sezoni svakih pola sata), ili možete uzeti rent a car, odnosno taxi. Aerodrom u Splitu je od trajektnog pristaništa u Splitu udaljen 30 minuta, povezan mini busevima i taxijem. Odatle možete nastaviti svoje putovanje do Hvara trajektom, katamaranom/hidrogliserom do Starigrada, grada Hvara ili Jelse.